preskoči na sadržaj

Gimnazija Velika Gorica

 > Naslovnica
Vijesti

Erasmus+ projekt "Soft skills"

Autor: Kristina Lučić, 1. 10. 2019.

I ove godine smo kao grupa entuzijastičnih kolega odlučili sudjelovati u Erazmus plus programu. Prva edukacija održana je u Dublinu pod stručnim vodstvom dr. Roberta Schwamborna koji je osmislio i provodi skill training tečajeve za nastavnike srednjih škola. Na edukaciji je sudjelovala profesorica Melani Kuzmić. Ove su se godine okupili nastavnici, odgajatelji i psiholozi iz cijele Europe kako bi osvijestili važnost mekih vještina te na njima poradili u sklopu nekoliko zanimljivih predavanja i radionica.

Budući da meke vještine nisu znanje koje se može usvojiti, već podrazumijevaju aktivno mijenjanje navika, važno je prisvijestiti uzroke određenih ponašanja i na njima poraditi. Držanje javnog govora, izazovi rješavanja konflikata u učionici i izvan nje, anksioznost, održavanje profesionalne distance u poslovnom okruženju, stres management, kritičko razmišljanje, rješavanje problema samo su neki od svakodnevnih izazova obrazovnih djelatnika i stručnih suradnika. 

Promjena počinje u nama, u našem umu. Ono što u njega posijemo, to ćemo i požnjeti. Ako sijemo negativnost, obrasti ćemo u korov kojega se jako teško riješiti. Ispravni pozitivni stavovi nužni su kako bi naši međuljudski odnosi bili zdravi i kvalitetni. Naravno da ne možemo utjecati na sve životne okolnosti, na negativne ishode ili mišljenje drugih ljudi, ali možemo utjecati na vlastite stavove, način života i postupke.
Niti jedno jedno zanimanje u prosvjeti ne može se kvalitetno obavljati bez učinkovite verbalne i neverbalne komunikacije, bilo sa djecom, roditeljima ili kolegama. Objedinili smo proučavanje obje meke vještine analizirajući vlastitu i tuđe snimke održanog javnog govora, a zatim smo zaključili tehnikom davanja konstruktivnog feedbacka. 
Još jedna meka vještina koju uzimamo zdravo za gotovo organizacija je i provođenje projakata. Danas se projektom nazivaju različite aktivnosti koje bi se mogle uvrstiti i u neku drugu kategoriju. Za pravodobnu realizaciju dobrog projekta nužne su pripreme postavljanjem jasnih ciljeva popularnom SMART metodom, a pri planiranju važno je uzeti u obzir infrastrukturu, srtučni kadar, volontere itd. ,ali i prigrliti mogući neuspjeh kao pozitivan sastavni dio priče o uspjehu. Jasno postavljeni ciljevi, dobra organizacija i podjela poslova samo su dio projekta, ključna je suradnja. Razgovarajući o fiktivnom projektu uređenja okoliša škole, upoznali smo se sa nizom tzv. collaborative boards koji olakšavaju komunikaciju tima. 
Značajan dio seminara posvećen je osvještavanju mladih ljudi o temi kritičko razmišljanje. Budući da su veći dio dana izloženi nefiltriranom utjecaju medija, a teenageri dugo traže svoj identitet, shvatili smo kako je nužno ostaviti dovoljno prostora u nastavi kako bismo djeci aktivno prenosili ovu meku vještinu. Uz nju postoji niz mekih vještina koje ne samo da pripremaju mlade ljude na učinkovitu suradnju u razredu, već ih pripremaju za stvaran život nakon školovanja.  Primjerice, popularna STAR metoda može pomoći u rješavanju problema u određenom projektu, ali ona se koristi i u razgovoru za zaposlenje kada se ispituju određene kompetencije kandidata. 
Šećer na kraju bio je stres, najveći neprijatelj nastavnika i učenika. Iznenađeni smo novim pogledom na stres u ulozi našeg saveznika. Upoznali smo se sa simptomima i uzrocima stresa, ali smo naučili razlikovati razinu stresa koja djeluje motivirajuće i koja je nužna za postizanje uspjeha od negativnog utjecaja previsokih razina stresa. Dobra vijest je da se previsoke razine stresa mogu prevenirati ciljanim redovitim aktivnostima te da smo zapravo mi u kontroli. Zanimljivo je da je od svih tehnika redukcije razine stresa najučinkovitije druženje s ljudima te se stoga i naša grupa odlučila riješiti stresa nakupljenog tijekom seminara u zajedničkom druženju u pubu.
RASPORED SATI
1.A 1.B 1.C 1.D  
2.A 2.B 2.C 2.D 2.E
3.A 3.B 3.C 3.D 3.E
4.A 4.B 4.C 4.D  
Kutak za roditelje

Poštovani učenici i roditelji,

želimo vam u ovim trenucima poručiti da smo s vama u mislima svakog dana. Pripremili smo informativne i edukativne materijale o samopomoći, o Coronavirusu, kako bismo zajedno prebrodili sve izazove. Šaljemo Vam veliku podršku i očekujemo da ćemo nastaviti zajedno učiti u virtualnim učionicama.

Ravnateljica, stručni suradnici, nastavnici

Vezano uz vrednovanje i ocjenjivanje

Provedba organiziranih putovanja MZO

Psihološka podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja

WHO video o korona virusu

Prezentacija o korona virusu

Letak za mlade

Letak za odrasle

 
 

Kalendar
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 1. 2016.

Ukupno: 163085
CMS za škole logo
Gimnazija Velika Gorica / Ul. kralja S. Tomaševića 21, HR-10410 Velika Gorica / www.gimnazija-velika-gorica.skole.hr / ured@gimnazija-velika-gorica.skole.hr
preskoči na navigaciju