preskoči na sadržaj

Gimnazija Velika Gorica

 > GVG
Vijesti

Ambasadori juniori Europskoga parlamenta u Strasbourgu

Autor: Kristina Lučić, Olieta Horvat-Kardoš, 31. 1. 2023.

Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta u kojem učenici srednjih škola svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Hrvatski učenici u Programu sudjeluju od hrvatskoga članstva u Europskoj uniji 2013. godine.

Učenici predstavljaju svoje škole na kvalifikacijskim prednatjecanjima u vlastitim državama, a najuspješniji odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice sudjeluju u simulaciji rada zastupnika (imaju priliku razvijanja vještine govorenja stranih jezika) te glasaju o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse.

Učenici imaju priliku upoznati učenike iz svih dijelova Europe te započeti prijateljstva i suradnju, a nastavnici imaju mogućnost umrežavanja s kolegama iz drugih država članica kako bi razmijenili praksu podučavanja mladih o Europskoj uniji.

Od 2013. godine do danas u Programu je sudjelovalo preko 800 hrvatskih srednjoškolaca iz svih dijelova Hrvatske, iz više od 30 srednjih škola različitih usmjerenja.

Ponosni smo što učenici Gimnazije Velika Gorica – ambasadori juniori sudjeluju na Euroscoli u Strasbourgu zbog izvrsnih rezultata u EPAS programu. Voditeljice EPAS programa su Željka Kalac, prof. i Olieta Horvat Kardoš, prof. – pedagoginja Gimnazije Velika Gorica. U Strasbourg je otišlo 24 učenika koji su pokazali iznimne vještine u kreiranju videouradaka na temu suzbijanja lažnih vijesti i dezinformacija, a prate ih prof. engleskoga jezika Iva Rožić i prof. sociologije i politike i gospodarstva Željka Kalac.
Državna natjecanja 2023.
LiDraNo - Paulina Šuštić; mentorica: Melita Jakopović
Fizika - Ante Matković; mentorica: Zdenka Marjanović
Njemački - Mario Oršolić; mentorica: Dolores Stojanović
Kemija - Ante Matković; mentorica: Helena Habčić
Povijest - Vilim Dukarić, mentorica: Nina Grčić
Školsko sportsko društvo, mentor: Gordan Polan
ŠAH MLADIĆI: Tin Kajganić, Kristijan Nikolić, Leon Žigrović, Niko Tkalčević
ŠAH DJEVOJKE: Ivna Debelić, Marta Lučić, Rita Lučić, Saša Detelić, Sonja Farkaš
KROS: Tena Petračić, Tena Martinec, Tara Petračić
PLIVANJE: Leon Plodinec, Toni Plodinec, Pavao Margetić, Luka Šutić
GVG

CMS za škole logo
Gimnazija Velika Gorica / Ul. kralja S. Tomaševića 21, HR-10410 Velika Gorica / www.gimnazija-velika-gorica.skole.hr / ured@gimnazija-velika-gorica.skole.hr
preskoči na navigaciju