preskoči na sadržaj
Informatička grupa

Kako vaš mobitel može biti "hakiran"

Povodom Europskog tjedna programiranja donosimo zanimljive informacije o sigurnosti naših pametnih telefona:

Ako mislite da je vaš pametni telefon vlastita privatna zona, vjerojatno ste u krivu. Do sada, takav uređaj nije bilo moguće hakirati. Kako bi smanjili potencijalne rizike saznajte kako telefon može biti hakiran, kako prepoznati kada je telefon ugrožen i kako se zaštititi od zlonamjernih upada.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 17. 10. 2017. 11:07

Europski tjedan programiranja

Od 7.-22. listopada 2017. održava se peti po redu Europski tjedan programiranja. Ova inicijativa pokrenuta je 2013. godine kada je organizirano preko 300 događaja,
dok je prošle godine diljem Europe organizirano 3000 događaja. Glavna je zamisao učiniti programiranje transparentnijim, demistificirati povezane vještine i okupiti motivirane ljude u zajedničkom učenju. Programiranjem možete oživjeti svoje ideje, stvarati i graditi stvari koje će druge obradovati. Programiranje je prisutno svugdje i od temeljne je važnosti za razumijevanje hiperpovezanog svijeta.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 18. 9. 2017. 15:45

Računalna grafika Brune Delića

Učenik 3.e razreda Bruno Delić, koji i inače sudjeluje na informatičkim natjecanjima s neobičnim i inovativnim programskim rješenjima, iznenadio nas je kreativnim videom u kojem je prikazan njegov projektni zadatak iz informatike. Video pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 4. 5. 2017. 10:38

Rezultati službenog natjecanja Dabar

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 15. 11. 2016. 11:47

Službeno natjecanje Dabar Vijest ima dokument u privitku

Hrvatska, pa tako i Gimnazija Velika Gorica, se uključila u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među nastavnicima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim. Službeno  natjecanje u našoj školi odvijati će se 7.11. u 13.20 sati u informatičkoj učionici. Popis pozvanih učenika je u privitku.

Dodatne zadatke za vježbu pronađite na ucitelji.hr stranici.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 2. 11. 2016. 11:50

Zašto nam treba 3D printer u školi?

Koja je uloga 3D tehnologije tiska u obrazovanju? Svi bismo se mogli složiti da je cilj obrazovanja stvoriti graditelje i inženjere budućnosti. A da bismo to postigli, djeci moramo pružiti pristup svakom alatu koji će im u tome pomoći. Uz računala, tablete i pametne ploče, i 3D printeri polako ulaze u prostor učionice.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 10. 10. 2016. 14:28

Sigurno surfaj – stop nasilju i govoru mržnje na internetu!

Video uradak učenika 4. razreda posvećen sigurnosti na Internetu.  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 26. 4. 2016. 15:59

Europski tjedan programiranja

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 12. 10. 2015. 18:28

Županijsko natjecanje Infokup 2014./2015.

Bilo je veselo i dobro se radilo, posebno bih pohvalila ekipu koja se natjecala iz Osnova informatike. Podržavali su jedni druge i pomagali si, međutim to nije bilo dovoljno. Eric Dinković se razbolio, Dominik Čubelić, Anja Pletikapa i Bruno Delić su bili uspješni kao 1.,2. i 3. u kategoriji prirodoslovno - matematičkih gimnazija Zagrebačke županije. Ipak nedovoljno bodova za sudjelovanje na državnom natjecanju.

Luka Rolak i Ivan Deverić dali su sve od sebe u programiranju Algoritama, 1. podskupina, a Dominik Čubelić u 2. podskupini. 

Luka Rolak je ponosno prezentirao svoj softverski rad "Never forget", dok je Ivan Gorički odustao u zadnji tren sa svojim već prijavljenim radom "CRO Vision".

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 13. 4. 2015. 17:32

2. europski tjedan programiranja

Drugu godinu zaredom obilježavamo Europski tjedan programiranja, pod pokroviteljstvom Europske komisije. Naša škola će ga ove godine obilježiti zanimljivom i ugodnom aktivnošću programiranja igrica!

Program događanja je slijedeći:

utorak 14. 10. od 18-20 sati "Izrada igrica u GameMakeru", radionica

četvrtak 16. 10. u 12.40 "Programiranje - zanimanje budućnosti", predavanje

Nikakvo predznanje nije potrebno! Samo dobra volja!

Za početak zaigrajte neke obrazovne igrice:

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 4. 10. 2014. 17:53

I MI IMAMO EDUROAM

Eduroam je ideja omogućavanja bežičnog, ali i tzv. wired pristupa Internetu, pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža - TERENA-e i Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet).

A korištenje je doista lako. Trebat će vam tek odgovarajući klijentski program na vašem računalu (tzv. supplicant) i dakako vaš AAI@EduHr elektronički identitet. Sve informacije pročitajte ovdje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 20. 2. 2014. 15:17

Županijsko natjecanje Infokup 2013./2014.

Vrlo smo blizu našeg cilja, u petak 21. veljače je županijsko natjecanje iz informatike, Infokup, i ove godine u školi u Ščitarjevu. Čestitam učenicima koji su se plasirali: Ivanu Deveriću, Luki Rolaku, Dominiku Čubeliću, Filipu Opetuku, Filipu Trumbetašu i Marku Zrno.

Sretno svima!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 18. 2. 2014. 12:30

Zadnji dan obilježavanja Europskog tjedna programiranja Vijest ima dokument u privitku

28. studenog održano je predavanje na temu "Sadašnjost i budućnost programiranja". Ovu zanimljivu temu pripremio nam je Ivan Kardum, dipl. ing., dugogodišnji programer i stručnjak na tom području. Saznali smo sve informacije o trenutnim tekovinama iz prve ruke. Pogledajte o čemu je bila riječ.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 29. 11. 2013. 13:02

Drugi dan obilježavanja Europskog tjedna programiranja

U srijedu 27. studenog održano je zanimljivo predavanje na temu "PHP mobilne aplikacije". Predavač je bio Dominik Tomislav Vladić, mag. inf., inače nastavnik u Ekonomskoj školi Velika Gorica. Svi prisutni bili su zadovoljni predavanjem i načinom kako je predavač iznimno kompleksno gradivo pojednostavio i približio publici.

  :: opširnije :: 


objavio: KRISTINA LUČIĆ  datum: 29. 11. 2013. 12:48

Održana radionica i predavanje na temu "Rekurzija na djelu"

25. 11. obilježili smo prvi dan Europskog tjedna programiranja. Održana je radionica na temu "Rekurzija na djelu". Zatim su svi prisutni pogledali par zanimljivih Youtube videa na temu rekurzija i fraktala. 

Europski tjedan programiranja obilježava se prvi puta ove godine, a Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije se iskazala svojim brojnim radionicama i predavanjima. 

Pogledajte dijelove predavanja  na: http://youtu.be/NybH4uw-uJE i svakako posjetite službenu stranicu http://codeweek.eu/news/ na kojoj možete pronaći primjere programski alata koje koriste mladi Europljani.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 25. 11. 2013. 18:25

Europski tjedan programiranja

Od 25. do 30. 11. obilježavamo Europski tjedan programiranja. Svaki dan druga tema i zanimljivi predavači.

25.11. u 19.20 Rekurzija na djelu (C programski jezik) Kristina Lučić, dipl. ing.
27.11. u 19. 20 PHP mobilne aplikacije Dominik Tomislav Vladić, mag. inf.
28.11. u 19. 20 Sadašnjost  i budućnost programiranja Ivan Kardum, dipl. ing., Ekobit

Pridruži nam se i ti u Informatičkoj učionici Gimnazije Velika Gorica!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Lučić  datum: 31. 10. 2013. 10:39
» Arhiva naših vijesti    
 


Resursi

preskoči na navigaciju