2017-10-17 20:40:06

Na predavanju o Faustu Vrančiću

16. listopada 2017. godine učenice Dodatne nastave iz Hrvatskog jezika posjetile su GK Galženica prilikom obilježavanja 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića.

Faust Vrančić Šibenčanin, leksikograf (Rječnik pet najplemenitijih europskih jezika, 1595.), izumitelj (izdao je knjigu Machinae novae koja sadrži 56 različitih crteža i konstrukcija svojih ili prerađenih tuđih izuma s tehničkim rješenjima – uređenje riječnih tokova, viseći mostovi, mlinovi, preše, strojevi za mlaćenje i čišćenje žitarica te najpoznatiji izum - konstrukcija padobrana, Homo volans: leteći čovjek), inženjer, filozof, teolog, biskup, polihistor...

      A koliko je volio svoj Šibenik i domovinu, pokazuje i uvrštavanje šibenske katedrale u Nove strojeve govoreći da je, doduše, nije on projektirao, ali da je „iznimno lijepa pa sam je htio, kao ures svoje domovine, uvrstiti ovamo među svoja nova otkrića.“

   Zanimljiva predavačica koja je govorila o njegovom životu, djelima i dostignućima bila je dr. sc. Marijana Borić, voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti.

        Ovim smo susretom obilježili početak Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja se svake godine održava u Republici Hrvatskoj, a ove je godine posvećena enciklopedistici.

 


Gimnazija Velika Gorica