preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored zvona
ujutro popodne
7.30-8.15 13.30-14.15
8.20-9.05 14.20-15.05
9.10-9.55 15.10-15.55
10.10-10.55 16.10-16.55
11.00-11.45 17.00-17.45
11.50-12.35 17.50-18.35
12.40-13.20 18.40-19.20
Vijesti

Erasmus+ projekt "Soft skills"

I ove godine smo kao grupa entuzijastičnih kolega odlučili sudjelovati u Erazmus plus programu. Prva edukacija održana je u Dublinu pod stručnim vodstvom dr. Roberta Schwamborna koji je osmislio i provodi skill training tečajeve za nastavnike srednjih škola. Na edukaciji je sudjelovala profesorica Melani Kuzmić. Ove su se godine okupili nastavnici, odgajatelji i psiholozi iz cijele Europe kako bi osvijestili važnost mekih vještina te na njima poradili u sklopu nekoliko zanimljivih predavanja i radionica.


Budući da meke vještine nisu znanje koje se može usvojiti, već podrazumijevaju aktivno mijenjanje navika, važno je prisvijestiti uzroke određenih ponašanja i na njima poraditi. Držanje javnog govora, izazovi rješavanja konflikata u učionici i izvan nje, anksioznost, održavanje profesionalne distance u poslovnom okruženju, stres management, kritičko razmišljanje, rješavanje problema samo su neki od svakodnevnih izazova obrazovnih djelatnika i stručnih suradnika. 

Promjena počinje u nama, u našem umu. Ono što u njega posijemo, to ćemo i požnjeti. Ako sijemo negativnost, obrasti ćemo u korov kojega se jako teško riješiti. Ispravni pozitivni stavovi nužni su kako bi naši međuljudski odnosi bili zdravi i kvalitetni. Naravno da ne možemo utjecati na sve životne okolnosti, na negativne ishode ili mišljenje drugih ljudi, ali možemo utjecati na vlastite stavove, način života i postupke.
Niti jedno jedno zanimanje u prosvjeti ne može se kvalitetno obavljati bez učinkovite verbalne i neverbalne komunikacije, bilo sa djecom, roditeljima ili kolegama. Objedinili smo proučavanje obje meke vještine analizirajući vlastitu i tuđe snimke održanog javnog govora, a zatim smo zaključili tehnikom davanja konstruktivnog feedbacka. 
Još jedna meka vještina koju uzimamo zdravo za gotovo organizacija je i provođenje projakata. Danas se projektom nazivaju različite aktivnosti koje bi se mogle uvrstiti i u neku drugu kategoriju. Za pravodobnu realizaciju dobrog projekta nužne su pripreme postavljanjem jasnih ciljeva popularnom SMART metodom, a pri planiranju važno je uzeti u obzir infrastrukturu, srtučni kadar, volontere itd. ,ali i prigrliti mogući neuspjeh kao pozitivan sastavni dio priče o uspjehu. Jasno postavljeni ciljevi, dobra organizacija i podjela poslova samo su dio projekta, ključna je suradnja. Razgovarajući o fiktivnom projektu uređenja okoliša škole, upoznali smo se sa nizom tzv. collaborative boards koji olakšavaju komunikaciju tima. 
Značajan dio seminara posvećen je osvještavanju mladih ljudi o temi kritičko razmišljanje. Budući da su veći dio dana izloženi nefiltriranom utjecaju medija, a teenageri dugo traže svoj identitet, shvatili smo kako je nužno ostaviti dovoljno prostora u nastavi kako bismo djeci aktivno prenosili ovu meku vještinu. Uz nju postoji niz mekih vještina koje ne samo da pripremaju mlade ljude na učinkovitu suradnju u razredu, već ih pripremaju za stvaran život nakon školovanja.  Primjerice, popularna STAR metoda može pomoći u rješavanju problema u određenom projektu, ali ona se koristi i u razgovoru za zaposlenje kada se ispituju određene kompetencije kandidata. 
Šećer na kraju bio je stres, najveći neprijatelj nastavnika i učenika. Iznenađeni smo novim pogledom na stres u ulozi našeg saveznika. Upoznali smo se sa simptomima i uzrocima stresa, ali smo naučili razlikovati razinu stresa koja djeluje motivirajuće i koja je nužna za postizanje uspjeha od negativnog utjecaja previsokih razina stresa. Dobra vijest je da se previsoke razine stresa mogu prevenirati ciljanim redovitim aktivnostima te da smo zapravo mi u kontroli. Zanimljivo je da je od svih tehnika redukcije razine stresa najučinkovitije druženje s ljudima te se stoga i naša grupa odlučila riješiti stresa nakupljenog tijekom seminara u zajedničkom druženju u pubu.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Kristina Lučić   datum: 1. 10. 2019.

Državna natjecanja
LiDraNo
Marijan Tomić 3.c
Biologija
Magdalena Lacić 4.b, Ivor Babić 4.d
Geografija
Leon Brnad, 1.e
Povijest
Leon Brnad, 1.e
Vjeronauk
Marija Medarić, Lucija Medarić, Paula Sremić, Ana Marija Bradić
Informatika - Razvoj softvera
Antun Drobnjak, Dorian Farkaš, Patrik Vuković 4.d "DetectIt"

Foto i video galerije

preskoči na navigaciju